Hvordan ansetter man en flink webutvikler?

Mange hevder at en webutvikler bli en av vår mest kritiske ansettelser. Begrepet “kritisk ansettelse” er lånt fra engelsk og oversatt til norsk – det betyr at man kan møte flere utfordringer ved utvalget av mulige kandidater. Webutvikler er en person som skal skape ansiktet til vår bedrift på nettet. Det er denne personen som muliggjør rask og effektiv samhandling mellom bedriften og dens kunder – websidens funksjonalitet er i webutviklerens dyktige hender.

De lager og tilordner en nettside fra bunnen av – derfor må de ha gode kunnskaper i programmeringsspråk. Ettersom de skal kunne påta seg fullt ansvar for ens virksomhet, er svært viktig at de ikke blir oppreklamert, spesielt om de ikke har de ferdighetene de skryter av. Man må ha i bakhodet at det å lete etter og finne en flink webutvikler er en langvarig prosess. Her kartlegger vi noen retningslinjer – resten overlater vi til våre lesere.

Først og fremst er det obligatorisk med å være kyndig på hvordan din webutvikler utvider sine ferdigheter og kommuniserer med kollegaene. Det er svært viktig å sette av tid til å kikke på utviklerens forrige oppdrag. Hvis det er noe man liker, er det en bra start. Man kan stille spørsmål om oppdraget til utvikleren, få høre om erfaringene hans i møte med utfordringer, og hvordan han eller hun kom med løsninger. Det er også viktig å være interessert i hva som utvikleren driver med i fritiden. Hvis man er en entusiast og tilbringer tid på å utforske nye trender i webutviklingen – er det også et tegn på at denne utvikleren er den rette for oss.

Det man også kan spørre om er – hva er det som du setter mest fokus på når du skal lage en webside? Hvis webutvikleren nevner for eksempel nettleserstøtte, nye standarder innen webutviklingen, lover og vern, trender, eller det å lage en responsiv nettsidegratulerer, du har fant deg en ansvarsfull webutvikler!

For noen arbeidsgivere er det også viktig at webutvikleren kan arbeide på avstand, ettersom det gjør jobben lettere for dem. For å ansette en webutvikler til å jobbe hjemmefra, er det nødvendig å kunne stole på hen, dvs. at hen har gode anbefalelser fra andre kunder.  Hvis man har litt mer penger til rådighet og tar det å finne seg en flink utvikler mye på alvor, er det også rimelig å teste ens ferdigheter med et mindre prosjekt. Det er ikke mange som får tid til det, og derfor tyr mange til det å lese anbefalinger og kommentarer fra andre arbeidsgivere.

Noen arbeidsgivere liker når webutviklere fører sine spesielle ferdigheter på en liste. Det kan vise seg å være feil fordi det anbefales å finne en utvikler som er beredt på å tilegne seg nye, utfordrende kunnskaper, og ikke bare anvender kjente framgangsmåter, programmeringsspråk og verktøy. Ens vilje til å lære seg noe nytt kan man sette lett på prøve. Det er bare å spørre om man har lært seg et nytt programmeringsspråk i det siste, eller hvilke nettsider, blogger eller forumer man bruker for å finne ut hva som er dagens aktuelle triks og teknikker innen webutvikling.