Hvordan kan man ansette gode wedesignere

Mange mener at det ofte er lettere å ansette en bedrift som driver med webdesign enn en frilansdesigner. Man overlater organisasjonsutfordringer og prosjekthåndteringen til profesjonelle – de takler situasjonen internt og en må ikke bry seg om trivielle organisasjonsdetaljer. Uansett har det vist seg at det kan bli dyrere å bruke bedriftstjenester, selv om de også har en tendens til å være mindre tilgjengelige enn enkeltpersoner. Det finnes tendenser som tilsier at frilansere er mer mottakelige for innspill og innvendinger, og mer tilbøyelige til å følge med kundenes ideer – men det gjelder ikke i alle tilfeller. Det å viktig å få med seg at webdesigneres ferdigheter kan være ganske sprikende. Derfor er det viktig å ta våre retningslinjer med en klype salt.

        Uavhengig av hvem som man ansetter er det noen retningslinjer man bør følge i utvalget av potensielle kandidater for jobben. Først – enda før man begynner å lete etter designeren – skal man avgjøre hva man vil ha, både hva gjelder nettsidens funksjonalitet og utseende. Man skal absolutt gjøre det, ettersom det finnes store forskjeller mellom webdesignere. Mange spesialiserer seg i ett designområde eller –teknologi. Det er også mange som fokuserer seg på en bestemt samfunns- og befolkningsgruppe. Noen av dem blir verdens flinkeste i det de har mest oppdrag i, men det må ikke bety at deres arbeid skal kunne passe for alle. Selvfølgelig er det mange som bare bruker en lignende design som i sine gamle arbeidsoppdrag om igjen. I et sånn arbeid er det ikke plass til innovasjon og disse designerne er det best å unngå. Det finnes svært få som både kan bytte på teknologier og ha sans for kundenes ønsker. Man må ha i minnet at tjenester til sånne designere kan være ganske dyre. Men det må man være klar over – kvaliteten koster penger!

        Alle designere skal være flinke i HTML og CSS. Disse programmerings- og markeringsspråkene regnes som grunnleggende – alle skal kunne bruke dem. Hva gjelder spesielle ferdigheter, er det kanskje best å lage en kjapp liste over hva de er og se for seg hvilke frilansere møter forventningene. Og så er det viktig med anbefalinger – man skal gjerne ta kontakt bare med designere som lagde anbefalelsesverdige nettsider.

        Det er også antatt at det ikke finnes noen forskjeller mellom webdesignere og webutviklere – som blir helt feil. Det hadde vært det samme som å sammenligne sivilingeniører og interiørdesignere og –konsulenter. Tommelfingerregelen for å gjøre forskjell på de to er – hvis det er behov for å få noe til å fungere – da er det webutvikler man skal lete etter. Hvis det er nettsidens utseende som gir en hodepine – er det webdesignere som kan redde dagen.

        Tilgjengelighet er også ganske viktig. Det man kan regne med er at designere med flere kunder skal kunne forholde seg til avtalte innleveringsfrister, til forskjell fra designere som bare har erfaring med studieoppdrag eller –prosjekter. Det samme gjelder personlige prosjekter. Man kan teste designernes ferdigheter med å ansette dem for små oppdrag – og se på resultater, selvfølgelig, hvis man kan sette av tid til noe slikt.